مسائل خاص یوروستومیت ها
مسائل خاص یوروستومیت ها
آیا رنگ و بوی ادرار ممکن است بر اثر مصرف مواد غذایی خاصی تغییر کند؟
بله- بعضی از غذاها روی رنگ و بوی ادرار تاثیر میگذارند. مصرف مارچوبه بوی ادرار را تغییر میدهد. بعضی مواد مانند ویتامین ها و داروهای خاص رنگ ادرار را تغییر میدهند و بهتر است یوروستومیت ها از این موضوع آگاه باشند؛ زیرا مواردی مانند عفونت یا کمبود مایعات بدن نیز میتوانند رنگ یا بوی ادرار را تغییر دهند. داروهای ضد اسید معده که به صورت خوراکی مصرف میشوند، رنگ ادرار را شیری میکنند. بعضی آنتیبیوتیک های خوراکی رنگ ادرار را به رنگ خاکستری متمایل به سبز تغییر میدهند. شارکول رنگ ادرار را به رنگ سیاه در میآورد. قرص فروس سولفات که در موارد کم خونی و فقر آهن مصرف میشود نیز رنگ ادرار را تیره میکند. سنا که در یبوست مورد استفاده قرار میگیرد، ادرار را زرد رنگ میکند.
ترکیبات عادی ادرار چیست؟
95 درصد حجم ادرار از آب تشکیل میشود. پنج درصد دیگر را مواد محلول در آب از جمله نمکها تشکیل میدهند. ادرار ممکن است غلیظ یا رقیق باشد. مواد محلول در ادرار شامل ترکیبات نیتروژن دفعی است که قسمت اعظم آن از اوره تشکیل میشود. اوره از متابولیسم پروتئینها و آمینواسیدهای موجود در مواد غذایی ایجاد میشود. اسید اوریک ترکیب دفعی دیگری است که از متابولیسم اسیدهای نوکلئیک بوجود می آید. کراتینین نیز ترکیب نیتروژنی دیگر ادرار است. pH ادرار متغیر است و از 5/4 تا 8 تغییر میکند ولی در حالت عادی معمولاً حدود 6 میباشد و ادرار حالت اسیدی دارد. الکترولیت ها یعنی یون های مختلف که تعادل مایعات بدن را بر عهده دارند نیز در ادرار موجودند. غلظت این یونها به کارکرد کلیه و مواد غذایی مصرفی بستگی دارد. همچنین ادرار دارای رنگدانه زردی به نام اوروکروم است که از شکستن هموگلوبین ایجاد میشود. ادرار معمولاً شفاف و رنگ آن از زرد بسیار کمرنگ تا زرد کهربایی متغیر است. هر قدر غلظت ادرار بیشتر باشد، رنگ آن زردتر به نظر میرسد. وجود قند (گلوکز)، پروتئین، کتون و سلولهای خونی در ادرار طبیعی نیست و نیاز به بررسی دارد.
آیا بیمار قبل از جراحی یوروستومی نیز به پاک سازی روده احتیاج دارد؟
بله، به خصوص در جراحی تعبیه Ileal Conduit از آنجا که قسمتی از روده دستکاری میشود، بیمار قبل از جراحی نیاز به پاکسازی روده دارد.
تشکیل کریستالهای ادراری در یوروستومیت ها به چه علت است؟
تشکیل کریستال به طور معمول در یوروستومیت ها دیده میشود و علت اصلی ایجاد آن، ادرار قلیایی میباشد که به دلیل خوب نچسبیدن کیسه ممکن است با پوست اطراف استوما تماس پیدا کند. این کریستالها به رنگ سفید و شبیه دانه های شن به نظر میرسند. برای جلوگیری از تشکیل کریستالهای ادراری در درجه اول باید از خوب چسبیدن کیسه اطمینان حاصل شود به این ترتیب که ادرار هیچگونه تماسی با پوست اطراف استوما نداشته باشد. با مصرف ویتامین C میتوان به اسیدی کردن ادرار کمک نمود. همچنین برای رفع این مشکل میتوان پوست اطراف استوما را با مخلوط آب و سرکه سفید به نسبت مساوی شستشو داد. با انجام این کار ممکن است استوما سفید رنگتر از حد واقعی به نظر برسد و جای نگرانی نیست.
در صورت تشکیل کریستال در اطراف محل یوروستومی چه باید کرد؟
در این شرایط بهتر است از محلول رقیق شده سرکه استفاده شود. برای رقیق کردن سرکه آن را باید با آب تمیز مخلوط کرد. به این ترتیب که به یک فنجان سرکه، یک فنجان آب اضافه و با استفاده از حوله اطراف استوما را با این محلول کمپرس نمود. همچنین میتوان این محلول را داخل کیسه استومی نیز چکاند.
برای جلوگیری از عفونت ادراری یوروستومیت ها چه اقداماتی لازم است؟
علائم عفونت دستگاه ادراری تحتانی عبارتند از: تب، ادرار بدبو و تیره رنگ، خستگی، استفراغ و درد پهلوها. برای کاهش ابتلا به عفونت ادراری بهتر است یوروستومیت ها روزانه بین 2 تا 5/2 لیتر آب مصرف کنند. کمآبی بدن سیستم ادراری را کمکار میکند و به این ترتیب باکتریها اجازه رشد پیدا میکنند. pH اسیدی ادرار نیز به کاهش رشد باکتریها در آن کمک میکند. قبل و بعد از تعویض کیسه حتما باید دستها به طور کامل با آب و صابون شسته شوند. خالی کردن به موقع کیسه ( هنگامی که تا 3/1 کیسه پر از ادرار شده است) و استفاده از کیسه هایی با دریچه های یکطرفه (کیسه های کلوپلاست) که اجازه بازگشت ادرار به فضای اطراف استوما را نمیدهند، به کاهش عفونتهای ادراری در یوروستومیت ها کمک میکند.
چرا پس از انجام جراحی و تعبیه Ileal Conduit بیمار شاهد دفع موکوس در کیسه خواهد بود؟
در این جراحی بخشی از ایلئوم به عنوان رابطی برای جمع آوری ادرار به کار میرود. آن بخش از روده همچنان به فعالیتهای طبیعی خود که دفع موکوس میباشد ادامه خواهد داد و به همین دلیل بیماران علاوه بر ادرار شاهد دفع موکوس در کیسه نیز خواهند بود.