مراقبت از پوست اطراف استوما
مراقبت از پوست اطراف استوما
برای جلوگیری از آسیب رسیدن به پوست اطراف استوما رعایت چه نکاتی لازم است؟
مواد دفعی اغلب دارای آنزیمهایی هستند که اگر در مجاورت پوست سالم قرار بگیرند، به آن آسیب میزنند. برای جلوگیری از آسیب پوستی اطراف استوما باید از تماس مستقیم مواد دفعی استوما با پوست جلوگیری کرد. برای این کار باید حتماً سایز کیسه مناسب دهانه استومی انتخاب شود. باید از نشت مواد دفعی به اطراف کیسه جلوگیری کرد و هنگامیکه نشت اتفاق افتاد، بلافاصله کیسه را تعویض نمود. هنگام تعویض کیسه باید چسب پایه با ملایمت از پوست جدا گردد تا به پوست آسیب وارد نشود. همواره پوست را باید تمیز نگاه داشت. برای شستوشوی پوست اطراف استوما فقط نیاز به آب و حوله مرطوب میباشد. قبل از چسباندن کیسه جدید، پوست را باید کاملاً خشک کرد زیرا چسباندن کیسه روی پوست مرطوب باعث جدا شدن سریع چسب پایه میشود و نشت مواد دفعی را افزایش میدهد. برای خشک نگاه داشتن پوست میتوان از پایینترین درجه سشوآر استفاده نمود. در صورت مشاهده هر گونه واکنش پوستی مانند قرمزی، تورم، خارش و... لازم است با پرستار استومی مشورت و در صورت لزوم از محصول دیگری استفاده شود.
روش تمیز کردن اطراف استوما هنگام تعویض کیسه چگونه است؟
برای تمیز کردن پوست اطراف استوما فقط به آب ولرم و حوله نرم نیاز است. استفاده از گاز استریل یا دستکش لزومی ندارد؛ چون لازم نیست اطراف استوما استریل باشد و برای تمیز کردن پوست اطراف استوما نیازی به صابون نمیباشد؛ ولی اگر ترجیح میدهید از صابون استفاده کنید، بهتر است از انواع صابونهای ملایم باشد. شامپو بچه نیز مناسب است.
از صابونها و پاککنندههای روغنی و چرب، خوشبوکنندهها و دئودورانتها در اطراف استوما استفاده نکنید زیرا مشکلات پوستی ایجاد میکنند و حتی ممکن است از چسبیدن چسب کیسه جلوگیری کنند (دئودورانت باید داخل کیسه استفاده شود). سعی کنید صابون را به خوبی از پوست پاک کنید تا مانع چسبیدن چسب پایه نشوند. اگر از خمیر استفاده میکنید، برای برطرف کردن خمیر از روی پوست بهتر است آن ناحیه کمی خیس کنید. بعضی از افراد ترجیح میدهند از پاککنندههای چسب و خمیر استفاده کنند. اگر مقداری خمیر روی پوست باقی بماند، جای نگرانی نیست و نباید آن را با خشونت از پوست جدا نمود. این خمیر با پانسمان بعدی جدا خواهد شد. همواره قبل از چسباندن کیسه جدید، پوست را به خوبی خشک کنید. برخی از افراد این کار را با درجه ملایم سشوآر انجام میدهند.
آیا میتوان برای تمیز کردن پوست اطراف استوما از الکل استفاده کرد؟
خیر- هرگز برای تمیز کردن پوست اطراف استوما از الکل و سایر مواد شیمیایی نظیر بتادین و استون نباید استفاده کرد؛ زیرا این مواد به پوست اطراف استوما آسیب وارد میکنند و موجب ایجاد زخم و سوزش میشوند.
آیا میتوان اطراف استوما از پودر بچه و یا کرمهای مرطوبکننده استفاده کرد؟
خیر- سعی کنید تا جایی که میتوانید از کرمها یا پودرهای آرایشی و ... در پوست اطراف استوما استفاده نکنید؛ زیرا ممکن است از چسبیدن صحیح چسب پایه کیسه جلوگیری کنند.
آیا میتوان از دستمالهای مرطوب برای پاک کردن اطراف استوما استفاده کرد؟
تا حد امکان از این کار خودداری کنید؛ زیرا اغلب این دستمالها حاوی لانولین و سایر روغنها هستند که ممکن است با مواد موجود در چسب پایه تداخل کنند و موجب تحریک پوست اطراف استوما شوند.
به چه دلیل باید موهای اطراف استوما را برطرف کرد؟
موهای اطراف استوما را باید حتماً با قیچی یا تیغ یا ماشین ریشتراشی برطرف نمود. برای برطرف کردن موها نباید از موچین استفاده شود. موهای فراوان و کلفت در نواحی اطراف استوما هنگام برداشتن چسب پایه به آن میچسبند و هنگام تعویض کیسه ایجاد درد میکنند. همچنین کنده شدن موها میتواند به پوست اطراف استوما آسیب برساند و از آنجا که موها از ریشه کنده میشوند، ممکن است به دلیل التهاب فولیکولهای مو، مشکل فولیکولیت ایجاد شود. برای رفع دائمی موهای پوست اطراف استوما میتوان از لیزر نیز استفاده کرد.
حساسیت (آلرژی) پوست اطراف استوما چیست و چگونه باید آن را درمان کرد؟
اغلب محصولات مربوط به استومی بهخصوص محصولات شرکت کلوپلاست، طوری طراحی شدهاند که حداقل واکنش پوستی را ایجاد میکنند ولی از آنجا که پوست افراد مختلف با هم متفاوت است و هر یک از افراد ممکن است به مواد خاصی که در محصولات بهکار میرود حساسیت داشته باشند، پس از استفاده از بعضی محصولات ممکن است پوست قرمز رنگ و حساس شود. قرمزی و حساسیت در محل استفاده از محصول ایجاد میشود. برای برطرف کردن آلرژی پوستی نخستین راه پی بردن به عامل آن میباشد. برای پی بردن به عامل ایجاد واکنش آلرژیک میتوان مقداری از مواد مختلف مورد استفاده مانند چسب کیسه، خمیر، چسب پایه و... را روی سطح داخلی بازو امتحان کرد. هر کدام که موجب قرمزی و حساسیت بازو شد، عامل ایجاد حساسیت پوستی اطراف استوما نیز میباشد. گاهی واکنش پوستی به دلیل برش نامناسب چسب پایه ایجاد میشود. بهتر است از برش صحیح آن اطمینان حاصل شود. در صورتی که مشکل برطرف نشد، معمولا از چسب پایه محدب (convex) استفاده میشود. تا وقتی پوست دور استوما قرمز و تحریکپذیر است، به هیچ وجه نباید از خمیر استومی استفاده کرد، زیرا این خمیر حاوی الکل است و موجب سوزش و آزردگی بیشتر پوست میگردد. ممکن است علت ایجاد آلرژی، تماس کیسه با پوست پس از تعریق باشد. برای رفع این مشکل بهتر است پارچهای تمیز و نازک در محل تماس کیسه با بدن قرار داده شود. به هر حال در صورتیکه علیرغم انجام تمام این اقدامات، حساسیت پوستی همچنان ادامه یافت بیمار میتواند از محصول دیگری استفاده کند.
عفونت پوست اطراف استوما چه علائمی دارد و برای درمان آن چه باید کرد؟
عفونت پوستی اطراف استوما ممکن است قارچی یا باکتریایی باشد. علت عفونت باکتریایی معمولاً نوعی باکتری به نام استافیلوکک است. علائم این عفونت قرمزی پوست، ایجاد تاولهای متعدد و ترشح است که برای درمان آن باید زخم به طور مرتب با محلول رقیق بتادین شستوشو داده شود و پانسمان مناسب روی زخمها قرار بگیرد. فضای مرطوب اطراف استوما محل مناسبی برای رشد قارچهاست. عفونتهای قارچی معمولاً به صورت قرمزی و خارش منتشر دیده میشوند که برای برطرف کردن آن میتوان از پماد موضعی ضد قارچ استفاده کرد.
پسوریازیس اطراف استوما چیست؟
یکی دیگر از مشکلات پوستی اطراف استوما که به صورت لکههای پوستی برجسته و به رنگ قرمز با ضایعات فلسمانند نقرهای در روی آن دیده میشود، پسوریازیس است. پسوریازیس در یک بیماری خود ایمنی است و ممکن است در قسمتهای دیگر پوست بدن نیز دیده شود. در استومیتهایی که مستعد این مشکل هستند ممکن است این ضایعات به علت آسیبهای مکرر به پوست (پدیده کوبنر) و یا به دلیل زخمهای مزمن یا در محل زخم جراحی ایجاد شوند. پس از مشاهده این ضایعات بهتر است مراقبت بهتری از پوست صورت گیرد. برای مثال بهتر است از محافظهای پوست و کیسههای قابل تخلیه دو تکه استفاده شود و در صورت شدت یافتن ضایعات حتما باید به متخصص پوست مراجعه شود. پسوریازیس در افراد مبتلا به بیماری کرون شایعتر است.
گرانولوم اطراف استوما چیست؟
یکی از مشکلات پوستی شایع اطراف استوما، ایجاد بافت گرانوله در اطراف آن است. بافت گرانوله معمولاً در کنار زخم ایجاد میشود. تشکیل نسج گرانوله و گرانولوم در صورتی که جسم خارجی مثل بخیه یا مو در مجاورت زخم قرار گیرد، شدیدتر است. گاهی این بافت ممکن است خونریزی کند و وجود آن موجب عدم امکان نصب صحیح کیسه و نشت میشود. برای برطرف نمودن آن پزشک معمولاً از نیترات نقره استفاده میکند و در صورتی که مشکلات زیادی برای بیمار ایجاد شود، جراح اقدام به برداشتن یا سوزاندن آن میکند.
فولیکولیت اطراف استوما چیست؟
به عفونت فولیکولهای مو در اطراف استوما فولیکولیت گفته میشود. علت ایجاد فولیکولیت معمولاً عدم رعایت نکات بهداشتی است. برای جلوگیری از ایجاد آن بهتر است موهای اطراف استوما برطرف و در حفظ بهداشت پوست اطراف استوما دقت شود.
خیسخوردگی (Maceration) پوست اطراف استوما چیست؟
خیسخوردگی به نرم شدن لایه سطحی پوست و سفید شدن آن در اثر تماس با رطوبت زیاد گفته میشود. برای بهبود آن در درجه اول باید سوراخ چسب پایه کیسه را کنترل نمود؛ زیرا خیسخوردگی هنگامی ایجاد میشود که پوست زیاد در معرض ترشحات قرار میگیرد و اغلب ناشی از سوراخ بزرگ چسب پایه است. گاهی اوقات مخاط استوما برجسته میشود و بخشی از پوست را زیر خود پنهان میکند که در معرض ترشحات قرار میگیرد و دچار خیسخوردگی میشود. در این شرایط بهتر است از چسب پایه محدب (Convex) استفاده شود.
پیودرما گانگرنوزوم (Pyoderma gangrenosum) چیست؟
پیودرما گانگرنوزوم زخمی دردناک با لبههای نامشخص با حاشیه دارای ته رنگ آبی است. این زخم در بعضی بیماریهای سیستمیک از جمله بیماریهای التهابی روده نظیر کولیت اولسرو و کرون دیده میشود. در صورت مشاهده این زخم در اطراف استوما باید با پزشک یا پرستار مخصوص استومی مشورت شود. برای درمان معمولاً داروهای استروئیدی به داخل ضایعات تزریق میشود.
آیا اطراف محل استوما نیز ممکن است دچار زخمهای فشاری شود؟
بله- افرادی که برای مدت طولانی از کیسههای سفت همراه با کمربندهای محکم استفاده میکنند ممکن است دچار زخمهای فشاری اطراف محل استوما شوند. برای درمان این زخمها بهتر است از پانسمانهای هیدروکلوئیدی کامفیل استفاده شود. نخستین اقدام برای پیشگیری از ایجاد این قبیل زخمها برطرف کردن عامل فشاری است.